رابطه جنسی بخش مهمی از زندگی مشترک افراد است. درسته که خیلی باز درباره رابطه جنسی صحبت نمیشه اما معمولا از این رابطه به عنوان یک اتفاق راحت و لذت بخش یاد میشه. اما خب برای همه این اتفاق خیلی خوشایند نیست و متاسفانه خانمهایی هستند که رابطه جنسی دردناکی دارند و این مشکل شدیدا روی زندگیشان تاثیر گذاشته. یکی از دلایل داشتن رابطه جنسی دردناک بیماری واژینیسموس است.
واژینیسموس چیست؟
به گرفتگی مداوم و مکرر عضلات واژن، واژینیسموس گفته میشه. به صورت کلی در زنان مبتلا به واژینیسموس رابطه جنسی همراه با ترس، اضطراب و درد است و ممکن است این عوامل به کل مانع انجام روابط جنسی شود. مطالعات نشان میدهند که میزان شیوع این بیماری بین 5 تا 17 درصد است که میتوان گفت یکی از شایع ترین اختلالات عملکرد جنسی در زنان است .
علایم واژینیسموس
نشانه های واژینیسموس در افراد مختلف یکسان نیست با این حال تعدادی از این علائم را در ادامه میخوانید :
- رابطه جنسی دردناک
- دخول مشکل یا غیر ممکن
- درد در هنگام استفاده از تامپون
- درد در هنگام انجام معاینات لگنی پزشکی
- گرفتگی ماهیچه ها یا سختی در تنفس در هنگام شروع رابطه جنسی
انواع واژینیسموس
واژینیسموس ممکن است به صورت خفیف و شدید باشد و درد آن به شکل سوزش، گرفتگی و سفتی توصیف میشود. همه این علايم باعث میشود هیچ چیزی وارد واژن نشود و احساسی مثل ضربه به دیوار توصیف شود.
بعضی از خانمها هنگام اولین رابطه جنسی دچار ترس و درد میشوند. در این حالت گفته میشود فرد دچار واژینیسموس اولیه است.
واژینیسموس ثانویه به حالتی گفته میشود که فرد در اوایل زندگی جنسی خود هیچ مشکلی نداشته اما بعد از گذشت سالها دچار مشکل واژینیسموس میشود. در نتیجه این عارضه در هر مرحله از زندگی ممکن است اتفاق بیفتد.
واژینیسموس ثانویه معمولا در نتیجه برخی رویدادهای خاص بروز می کند، رویدادهایی مانند عفونت، یائسگی، یک تروما یا تجربه ناخوشایند، بروز برخی شرایط پزشکی، مشکلات ارتباطی و عاطفی، جراحی یا زایمان.
حتی اگر علت های زمینه ای واژینیسموس برطرف شوند، اگر بدن نسبت به این وضعیت شرطی شده باشد، درد ناشی از آن همچنان ادامه خواهد داشت.
واژینیسموس چه تاثیری بر زندگی افراد می گذارد؟
زنانی که مبتلا به واژینیسموس هستند ممکن است به مشکلاتی در زمینه هویت فردی، روان شناختی و زندگی جنسی دچار شوند. بسیاری از این زنان دید منفی نسبت به خود پیدا می کنند و این موضوع بر عزت نفسشان تاثیر گذاشته و منجر به اختلالات روانپزشکی می شود. می توان گفت اختلالات روانپزشکی هم دلیل و هم نتیجه واژینیسموس هستند. همچنین این بیماری میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در باروری و تولید مثل شود چرا که معمولا این افراد از معاینه های روتین زنان وحشت دارند.
در بسیاری از موارد،افرادی که به واژینیسموس مبتلا هستندکاملا با زندگی جنسی خداحافظی کرده و حتی از معاشقه هم اجتناب میکنند. حتی دیده شده که زوجهایی که سالها در کنار هم زندگی میکنند به خاطر بیماری واژینیسموس حتی یکبار هم رابطه جنسی را تجربه نکردند و این باعث مشکلات جدی در زندگی زناشویی زوجین شده است.
از گفتن مشکل خود به پارتنرتان اصلا نترسید و همسرتان را در جریان احساسات خود قرار دهید. حمایت عاطفی و روحی نقش مهمی در روند درمان شما دارد، حتی بهتر است در طول درمان خصوصا مراجعه به روان شناس یا سکس تراپیست از اون بخواهید که حضور داشته باشد. این مورد میتواند درمان شما را سرعت ببخشد.
دلایل ابتلا به واژینیسموس
در رابطه جنسی بدن و ذهن از هم جدا نیستند و کاملا به هم مرتبط هستند بنابراین علت واژینیسموس ریشه در مسائل ذهنی و روانی دارد. شیوه تربیت در دوران کودکی و نداشتن آگاهی کافی درباره رابطه جنسی علت اصلی بوجود آمدن واژینیسموس است.
فاکتورهای متعددی در مبتلا شدن به واژینیسموس نقش دارند اما گاهی هیچ دلیل مشخصی برای ابتلا به واژینیسموس وجود ندارد.
دلایل ابتلا به واژینیسموس را میتوانیم به دو دسته فیزیکی و غیر فیزیکی تقسیم کنیم:
چند نمونه از دلایل غیر فیزیکی
ترس
ترس یا پیش بینی درد رابطه ، ترس از آسیب رسیدن به واژن، ترس از بارداری یا مشکل پزشکی در لگن و…
اضطراب و استرس
اضطراب، فشار، تجربه های ناخوشایند جنسی قبلی، منفی نگری
مشکلات پارتنر
تجاوز، انزاوای عاطفی؛ ترس از تعهد، بی اعتمادی، اضطراب از آسیب پذیری از دست دادن کنترل
تجربیات تلخ
تجربه سواستفاده جنسی/ احساسی ، شاهد خشونت یا تجاوز بودن
تجربیات کودکی
والدین بیش از حد سختگیر ، تعالیم مذهبی نامتعادل (بد دانستن رابطه جنسی)، قرار گرفتن در معرض تصاویر جنسی تکان دهنده، اموزش جنسی ناکافی
چند نمونه از دلایل فیزیکی
دلایل پزشکی
عفونت ادراری یا مشکلات مربوط به آن، عفونت های قارچی، بیماری های مقاربتی، اندومتریوز، توموزهای ناحیه ژنیتال یا پلویک، کیست، افتادگی رحم و …
زایمان
دردهای ناشی از زایمان طبیعی، زخم های سزارین و یا تجربه سقط و …
تغییرات مربوط به سن
یائسگی و تغییرات هورمونی، خشکی واژن، کاهش ترشحات طبیعی واژن و …
ناراحتی های مقطعی
درد یا ناراحتی موقتی به دلیل پیش نوازش ناکافی، مرطوب نشدن محیط واژن و …
آسیب های لگنی
هرنوع جراحی در ناحیه لگن، معاینات نامناسب ناحیه لگن و …
روش های درمان واژینیسموس
اولین قدم درمان تشخیص درست است. ابتدا باید به دکتر زنان، ماما و یا سکسولوژیست مراجعه کنید. با تشخیص درست میتوانید برای برطرف کردن مشکلات ترس و اضطراب از یک روانشناس نیز کمک بگیرید تا مشکل شما به صورت ریشهای و حرفهای حل شود.
داشتن اطلاعات درست از اندام جنسی و رابطه جنسی بزرگترین کمک را به درمان شما میکند بنابراین اطلاعات خود را از طریق پزشکتان بالا ببرید. همچنین ورزش کگل، یوگا و در مراحل شدید فیزیوتراپی عضلات کف لگن باعث درمان واژینیسموس میشود.
تاثیر ورزش کگل بر واژینیسموس
عضلات کف لگن مانند تمامی عضلات بدن نیاز به تمرین دارند. ورزش کگل روی عضلات کف لگن تمرکز دارد و به افراد کمک میکند تا بتوانند در طولانی مدت از انقباض غیر ارادی واژن خود جلوگیری کنند. با انجام ورزش کگل میتوانید بعد از ۴ ماه تاثیر آن را به وضوح مشاهده کنید.
کاپ قاعدگی و واژینیسموس
پیشنهاد میکنیم که قبل از استفاده از کاپ قاعدگی واژینیسموس را درمان کنید. البته دیده شده افرادی که واژینیسموس هستند با استفاده از کاپ مشکلی نداشتند و حتی استفاده از کاپ به کمتر شدن علایم آنها کمک کرده است.
به عنوان یک خانم باید بدانید که همیشه مشکلات مربوط به سلامتی خود را زیر نظر کارشناس و متخصص پیگیری کنید. به یاد داشته باشید که شما در جایگاه خود زیبا و کافی هستید و هرگز نباید نسبت به مشکلات خود بی تفاوت باشید و آن را ضعف خود بدانید.
ابتلا به واژینیسموس نباید باعث سرخوردگی و از بین رفتن اعتماد به نفس شما شود چرا که این موضوع کاملا غیر ارادی بوده و با انجام تمامی درمانها میتوانید به مشکل خود غلبه کنید و از زندگی مشترک خود لذت ببرید.
منابع
https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.2217/WHE.10.46
https://www.eurekaselect.com/174938/article
https://hopeandher.com/pages/vaginismus-causes
https://theconversation.com/
اموزش این موارد به جز برای خانم ها، برای اقایون هم خیلی مفیده
واقعا جای خالی اموزش این موضوعات برای اقایون خیلی خالی هست! حیف…
مرسی. اطلاعاتی خوبی بود که لازمه هر دختری بدونه