پریود نامنظم یکی از مشکلات نسبتا رایج در بین خانمها است. همانطور که بدن هر شخص با دیگری متفاوت است، پریود هم در بین خانمها به صورت یکسان اتفاق نمیافتد. سیکل قاعدگی متوسط ۲۸ روز است که این سیکل در افراد به طور متوسط میتواند 21 تا ۳۵ روز باشد.
پریود یا قاعدگی چیست؟
دوره پریود از سن بلوغ (۱۰ تا ۱۶ سالگی) شروع شده و تا زمان یائسگی یا پساقاعدگی اتفاق میافتد. در این دوره پوشش داخلی رحم تخریب شده و به همراه مقداری خون از واژن خارج میشود. خیلی مهم است که شما به عنوان یک خانم همیشه تاریخ سیکل قاعدگی خود را یادداشت کنید تا درصورت اختلال در قاعدگی خود، این موضوع مهم را پیگیری کنید. دلایل زیادی برای پریود نامنظم وجود دارد اما تمام این دلایل نیازمند پیگیری پزشکی نیست. پیشنهاد میکنیم ادامه مقاله را مطالعه کنید تا با دلایل مختلف نامنظم بودن پریود آشنا شوید.
بلوغ
در یکی دو سال اول شروع پریود نامنظم بود سیکل قاعدگی ممکن است اتفاق بیوفتد، که به مرور زمان به صورت طبیعی حل می شود.
دلایل قاعدگی نامنظم
داروهای جلوگیری از بارداری
یکی از متداول ترین دلایل نامنظم بودن پریود استفاده از روشهای هورمونی پیشگیری از بارداری است. قرصهای جلوگیری از بارداری به دلیل دارا بودن هورمون، گاها نظم سیکل شما را بهم میزنند. این قرصها حتی ممکن است باعث قطع شدن پریود شما شوند. پیشنهاد میشود برای استفاده از این روش حتما تحت نظر پزشک زنان باشید تا دچار بی نظمی پریود نشوید.
سندروم تخمدان پلی کیستیک PCOS
به تشکیل کیستهای متعدد و کوچک روی تخمدانها، سندروم تخمدان پلی کیستیک گفته میشود. این سندروم که بین ۶ تا ۲۶ درصد خانمهای دنیا شایع است علاوه بر اینکه در نظرم سیکل افراد اخلال ایجاد میکند روی بارداری نیز تاثیر میگذارد.
اندومتریوز
اندومتریوز به حالتی گفته میشود که بافت رحم در جایی غیر از خود رحم رشد میکند. اندومتریوز موجب دردهای شدید قاعدگی و پریود نامنظم میشود. ممکن است دوره پریود کوتاه تر یا طولانی تر از حد نرمال شود. برای تشخیص این مشکل مشورت با پزشک زنان پیشنهاد میشود چرا که درصورت عدم درمان ممکن است در آینده مشکلاتی در زمینه بارداری نیز رخ دهد.
مشکلات تیروئید
هورمون تيروئيد به طور مستقیم بر روی تخمدانها، متابولیسم و فرایند تخمک گذاری اثر دارد. اختلال در عملکرد غده تیروئید میتواند منجر به سیکلهای قاعدگی نامنظم و ناباروری شود. درصورتی که به تيروئيد کم کار و یا پرکار مبتلا باشید ممکن است تغییرات زیادی را در سیکل قاعدگی خود مشاهده کنید.
کم کاری تیروئید و پریود
کم کاری تیروئید به شرایطی گفته میشود که میزان ترشح هورمونها کافی نیست بنابراین بسیاری ازعملکردهای بدن از جمله سیکل قاعدگی دچار اختلال میشود. این اختلال منجر به عدم تخمک گذاری به علت کمبود پروژسترون شده و همچنین به علت کاهش حساسیت به انسولین در بروز سندرم تخمدان پلی کیستیک موثر است.
پرکاری تیروئید
در این اختلال میزان تولید هورمونهای تیروئید بیشتر از نیاز بدن است. این اختلال ممکن است با بالا رفتن سن شدت بگیرد. در پرکاری تیروئید فاکتورهای انعقادی خون افزایش پیدا کرده بنابراین خونریزی پریود کم و سبک میشود. همچنین این اختلال ممکن است منجر به عدم وقوع پریود و قاعدگی نامنظم شود.
به طور کلی اگر علائم زیر را دارید پیشنهاد میکنیم به یک پزشک غدد و یا زنان مراجعه کنید:
- افزایش وزن
- احساس خستگی
- سیکلهای نامنظم
- عدم وقوع پریود
- خونریزی شدید یا بسیار کم قاعدگی
- ریزش مو
پیش پساقاعدگی و شروع دوران یائسگی
یائسگی یکباره اتفاق نمیافتد و معمولا چند سال قبل از اینکه فرد دچار یائسگی کامل شود علائم آن شروع میشود. در این دوران سطح استروژن خانمها دچار نوسان شده بنابراین این اتفاق منجر به پریود های شدید یا سبک و یا حتی لکه بینی بین پریودها میشود. انجام مشاوره و معاینات مداوم به شما کمک میکند تمامی این علائم را زیر نظر پزشک مدیریت کنید و این دوران را به راحتی سپری کنید.
افزایش و یا کاهش وزن
کاهش وزن و افزایش وزن شدید در یک بازه زمانی کوتاه عوارض متعددی برای بدن ایجاد میکند. تغییرات هورمونی شدید ناشی از کاهش وزن میتواند باعث قطع پریود شود. همچنین افزایش وزنمیتواند روی مقدار خونریزی تاثیر گذار باشد. اگر که چنین شرایطی را تجربه میکنید حتما با پزشک خود مشورت کنید.
استرس
جای هیچ تعجبی نیست که استرس در لیست عوامل تاثیر گذار برروی قاعدگی قرار دارد. نظم خواب، فشار خون و قاعدگی اولین قسمتهایی است که استرس روی آنها تاثیر میگذارد. وقتی که فرد در معرض استرس قرار میگیرد سطح استروژن و پروژسترون دچار نوسان میشود بنابراین سیکل قاعدگی دچار اختلال میشود. پیشنهاد میکنیم قبل از اینکه نگران بیماریهای تاثیرگذار برروی قاعدگی شوید، خودتان را از نظر میزان استرس بررسی کنید. اگر که زندگی پر استرسی دارید پیشنهاد میکنیم با تغییر سبک زندگی انجام مدیتیشن و ورزش سبک و همچنین پیروی از یک رژیم غذایی سالم استرس خود را بهبود ببخشید.
در صورت داشتن اختلالات قاعدگی، چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
قاعدگی منظم روی بسیاری از نواحی بدن مانند قلب، خواب، باروری، متابولیسم تاثیر دارد. اگر قاعدگی شما همیشه منظم است و به یکباره پریود شما دچار بی نظمی شده است، حتما به پزشک مراجعه کنید. همینطور اگر موارد زیر را مشاهده کردید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید:
- خون ریزی غیرعادی بعد از رابطه جنسی و یا بین پریودی
- پریود های بشدت سنگین و طولانی
- عدم وقوع پریود
- سیکل قاعدگی کوتاه تر از 21 روز یا بیشتر از 35 روز
- خونریزی بیش از 10 روز
- داشتن دستگاه جلوگیری آیودی
- بارداری و شیردهی
داشتن کاپ قاعدگی چه کمکی به شما در تشخیص اختلالات قاعدگی میکند؟
از آنجایی که کاپ قاعدگی خون و ترشحات قاعدگی را جمعآوری میکند به شما کمک میکند تا خیلی دقیق میزان خون ریزی خود در هر دوره بدانید. این اطلاعات در هنگام ویزیت پزشک به دکتر شما کمک میکند تا خونریزی شما را سبک و یا شدید تشخیص دهد و درمان را با استناد به اطلاعات کاملی شروع کند.
همچنین شما میتوانید برای تشخیص شدت پریود از تست آنلاین شدت قاعدگی استفاده کنید.
معمولا بی نظمی های پریود ناشی از استرس با تغییر سبک زندگی اصلاح شده و نیازی به مراجعه به پزشک ندارند. مطالعه درباره زندگی سالم و نحوه عملکرد بدن میتواند اطلاعات شما را در این زمینه به روز کند. به یاد داشته باشید که رژیم غذایی در سلامت قاعدگی شما مهم ترین نقش را ایفا میکند. با تمامی موارد گفته شده مشاوره با دکتر را فراموش نکرده و معاینات منظم را جدی بگیرید.
منبع
menstruationresearch
londonwomenscentre.co
کاش همه خانم ها اونقدر اموزش ببینن که به سادگی از نشانه های بدنیشون نگذرن
👍🙏
سپاس از آگاهی بخشیتون