عمومی

سرطان سینه: تشخیص، علائم و درمان

سرطان پستان

اکتبر ماه آگاهی بخشی از سرطان سینه است، شاید برای شما هم سوال باشد که چرا بین این همه سرطان در این حد به سرطان سینه پرداخته می شود؟  سرطان سینه شایع ترین نوع سرطان است، اما خبر خوب اینکه با تشخیص و درمان به موقع این بیماری، کشندگی آن نسبت به بقیه انواع سرطان کمتر است. بنابراین در دنیا هر ساله برای آموزش زنان و بحث های غربالگری برنامه ریزی های گسترده ای انجام میشود. طبق آمار فقط سه ماه زودتر اقدام کردن برای درمان، شانس موفقیت آن را به اندازه چشمگیری افزایش می دهد.  تشخیص زودهنگام از طریق معاینه ماهیانه توسط خودتان، برنامه منظم چکاپ پزشکی و ماموگرافی امکان پذیر خواهد بود.

فهرست مطالب

علائم سرطان سینه یا سرطان پستان

همه ما باید با نشانه ها و علائم سرطان سینه آشنا باشیم تا به محض مشاهده هرگونه تغییر، با مراجعه به پزشک متخصص، دلیل آن را جست و جو و در صورت نیاز درمان را شروع کنیم. مهم است که بدانید همه کسانی که علایم یا نشانه ها را دارند لزوما مبتلا به سرطان سینه نیستند و خیلی از نشانه های سرطان در مراحل اولیه با معاینه توسط خودتان مشخص نمیشود، پس کل برنامه را جدی بگیرید.

عکس سرطان سينه

تغییر در ظاهر یا لمس پستان و نوک پستان:

  • حساسیت در نوک پستان و یا احساس توده یا ضخیم شدن در ناحیه پستان و زیر بغل
  • تغییر در بافت پوست یا ایجاد منافذ باز (حالت پوست پرتقال) در سینه
  • توده در پستان (یادتان باشد که تمام توده ها باید توسط متخصص بررسی شوند اما همه توده ها سرطانی نیستند.)

تغییر در ظاهر پستان یا نوک پستان

  • هرگونه تغییر غیر قابل توضیخ در اندازه یا شکل پستان
  • فرورفتگی در هر نقطه از پستان
  • تورم غیر قابل توضیح ( به خصوص اگر فقط در یک طرف باشد)
  • کوچک شدن غیر قابل توضیح پستان (به خصوص اگر فقط در یک طرف باشد.)
  • عدم تقارن در پستان ها که اخیرا ایجاد شده باشد. (به صورت معمول در اکثر زنان یکی از پستان ها از دیگری بزرگتر است ولی اگر این تغییر اخیرا رخ داده باشد باید بررسی شود.)
  • نوک سینه کمی به داخل فرو رفته باشد.
  • پوست سینه که پوسته پوسته، قرمز و یا متورم شوند یا شبیه پوست پرتقال شده باشد.

هرگونه ترشح از نوک سینه

هرگونه ترشح از نوک سینه خصوصا اگر بی رنگ یا خونی باشد باید بررسی شود. البته اگر در دوران شیردهی نیستید و ترشحات شیری دارید نیز باید با متخصص مشورت کنید، هرچند که این موضوع ربطی به سرطان سینه ندارد.

بیشتر بخوانید: دانلود کتابچه سرطان پستان 

تهیه شده با همکاری لیوا فارما و بنیاد ملی سرطان سینه آمریکا

آيا سرطان سينه درد دارد ؟

درد در سینه دلایل زیادی میتواند داشته باشد که لزوما ربطی به سرطان ندارد. در ادامه به چند دلیل اصلی آن اشاره میکنیم:

  • بلوغ در دختران و بعضی اوقات در پسران
  • قاعدگی و سندروم پیش از قاعدگی PMS
  • بارداری، به خصوص در سه ماهه اول
  • پس از زایمان و مشکلات شیردهی
  • یائسگی
  • آبسه پستان، یک عفونت داخل پستان که شبیه به جوش است.
  • یک کیست خوش خیم
  • مصرف بعضی از داروها

چه زمانی درد سینه به سرطان مربوط است؟ 

معمولا زمانی درد سینه مربوط به سرطان است که همراه با دیگر علایم باشد. به ندرت سرطان سینه باعث درد میشود و تومورهای سرطانی اکثرا بدون درد هستند.

تست آنلاین شدت قاعدگی
در این مطلب علاوه بر تست شدت قاعدگی به موضوعات دیگر نیز پرداخته شده است : علائم قاعدگی شدی، عواملی که موجب خون ریزی شدید قاعدگی می شوند، روش های درمانی و کنترلی مختلف، آزمایشات پزشکی مورد نیاز برای تشخیص قطعی خون ریزی شدید قاعدگی

معاینه و خودآزمايي سرطان سينه

همه زنان بعد از 18 سالگی باید یک بار در ماه سینه های خود را معاینه کنند.

طبق داده های مرکز پزشکی جانز هاپکینز

“چهل درصد از افرادی که سرطان سینه در آنها تشخیص داده شده، اولین بار خودشان طی معاینات ماهیانه، یکی از علایم تومور را مشاهده کرده اند. “

با این حال، ماموگرافی میتواند سرطان سینه را حتی قبل از ظاهر شدن هرگونه علامتی از جمله توده در معاینات ماهیانه، تشخیص دهد. بنابراین برنامه منظم ماموگرافی مکمل مناسبی برای معاینات شخصی است.

معاینات را چگونه انجام دهید؟

A. جلوی آینه بایستید و به هر دو پستان نگاه کنید. موارد غیرمعمول مانند فرو رفتگی‌های کوچک یا بزرگ در پوست، تو کشیدگی یا هرگونه تغییر شکل نوک سینه که به تازگی ایجاد شده باشد، زخم در پوست یا نوک سینه، قرمزی و پوسته پوسته شدن و یا خارش نوک و هاله اطراف سینه، قرمز و متورم شدن سینه و یا تغییراتی در پوست شبیه به پوست پرتقال را بررسی کنید. به دنبال ترشحات نوک پستان باشید. تمام ترشحات باید به پزشک گزارش شود. به رنگ ترشحات توجه کنید، اینکه آیا از هر دو سینه خارج شده اند یا چندین خروجی دارد.

عكس سرطان سينه

B. در مرحله بعدی، همانند شکل، با دستان کمر را گرفته و به سمت آینه خم شوید و شانه هایتان را به جلو هل دهید. به دنبال هرگونه تغییر (تغییراتی که در بالا ذکر شد) در شکل طبیعی پستان خود باشید.

معاینه سينه

C. به آینه نگاه کنید، دستان خود را بالا آورده و دستان خود را پشت سر قرار دهید. با این کار می توانید قسمت زیری سینه ها را بررسی کنید.

معاینه سينه

D. دست چپ خود را روی کمر قرار دهید، شانه خود را به جلو خم کنید و ناحیه زیر بغل خود را برای بررسی غدد لنفاوی (غدد کوچکی که در هنگام عفونت با مایعات پر می شوند) ارزیابی کنید. غدد غیر طبیعی بزرگ مانند دانه ذرت یا لوبیا احساس می شوند. همچنین بالا و پایین ترقوه را نیز بررسی کنید. این کار را در سمت راست بدن هم تکرار کنید.

عكس سرطان سينه

E. برای بررسی پستان‌ها از نرمه انگشتان دست استفاده کنید.

بازوی چپ خود را بالا بیاورید. از بالا و از سمت راست شروع کنید به لمس کردن و بررسی پستان. انگشتانتان به حالت چرخشی به سمت پایین حرکت کند و سپس به سمت بالا. تمام قسمت ها را لمس کنید تا مطمئن شوید جایی را از قلم نیانداخته اید.

خودآزمايي سرطان سينه

هنگام لمس سینه ها، نباید انگشتان خود را بلند کنید و بردارید. مطمئن شوید که کل ناحیه را که شامل استخوان سینه، ترقوه، ناحیه بالای سینه و خط سوتین است را بررسی کرده اید. به ناحیه بین پستان و خود زیر بغل توجه ویژه داشته باشید. بدنبال احساس هر گونه توده غیرمعمول، توده یا ضخیم شدن در زیر پوست باشید.

F. صاف به پشت دراز بکشید و بازوی چپ خود را زیر سر قرار دهید و یک بالش یا حوله تا خورده زیر شانه چپ بگذارید. این وضعیت پستان را صاف کرده و بررسی آن را آسان تر می کند. از همان حرکتی که در مرحله E شرح داده شده استفاده کنید. برخی از خانم ها دوست دارند در این مرحله از لوسیون بدن استفاده کنند.

خودآزمايي سرطان سينه
کاپ قاعدگی چیست و چگونه استفاده می شود؟
تمام آنچه که باید در مورد کاپ قاعدکی بدانید را در این مطلب بخوانید

عوامل موثر در بروز سرطان سينه و راه های پیشگیری

تا کنون علت دقیقی برای ابتلا به این بیماری مشخص نشده است و تقریبا هیچ کس نمی تواند بفهمد علت اصلی ابتلای وی به سرطان سینه چه بوده است. اما ریسک فاکتورهایی وجود دارد که احتمال بروز این بیماری را ممکن است افزایش دهد. در نظر داشته باشید که طبق آمار 60 تا 70 درصد بیماران مبتلا به سرطان سینه هیچ کدام از این عوامل را در زندگی خود نداشتند، در عین حال بسیاری از افرادی که ریسک فاکتورها را دارند هرگز به سرطان مبتلا نخواهند شد.

بعضی از آنها مثل مصرف سیگار و الکل قابل اجتناب هستند ولی بیشتر ریسک فاکتورها مثل سابقه خانوادگی غیر قابل اجتناب هستند. به یاد داشته باشید که داشتن ریسک فاکتورها دلیل بر ابتلای قطعی یک زن نخواهد بود ، زنان زیادی هستند که این فاکتورها را دارند و هیچگاه به سرطان سینه مبتلا نمیشوند.

ریسک فاکتورها ژنتیکی

ریسک هایی که قابل تغییر نیستند:

جنسیت: سرطان سینه در زنان تقریبا 100 برابر مردان اتفاق می افتد.

سن: از هر 3 زنی که بیماری سرطان سینه آنها تشخیص داده می شود، دو تای آنها بالاتر از 55 سال سن دارند.

(اینجا باید اضافه کنیم که متاسفانه در ایران این آمار بسیار متفاوت اعلام شده به طوری که از نیمی از افراد درگیر زیر 50 سال سن دارند و 20 درصد از آنها زیر 40 سال)

نژاد: سرطان سینه بیشتر در زنان سفید پوست بیشتر از سایر نژاد ها مشاهده شده است..

سابقه خانوادگی و ژنتیک : اگر مادر، خواهر، پدر یا فرزندتان مبتلا به سرطان سینه یا تخمدان شده باشد، ریسک ابتلای شما به این بیماری در آینده بیشتر است. اگر بیماری آن ها قبل از 50 سالگی تشخیص داده شده باشد این ریسک بیشتر میشود.

سابقه شخصی: اگر در یکی از پستان های خود در گذشته غدد سرطانی تشخیص داده شده باشد، ریسک ابتلا به پستان دیگر در آینده بیشتر است.

سابقه پریود و زایمان : شروع پریود قبل از 12 سالگی و یائسگی بعد از 55 سالگی، همچنین تجربه بارداری در سنین بالا و یا بچه دار نشدن ریسک ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.

تغییرات ژنتیکی خاص : جهش در یک سری ژن های خاص (BRCA 1 ,BRCA2) میتواند ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.

پستان های متراکم : داشتن پستان های متراکم شانس ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد و شناسایی توده ها را سخت تر میکند.

ریسک فاکتورهای محیطی و سبک زندگی

فاکتورهای قابل تغییر

عدم تحرک: سبک زندگی با تحرک کم، ریسک سرطان سینه را افزایش میدهد.

رژیم غذایی: رژیم غذایی پر از چربی و فاقد میوه و سبزیجات میتواند ریسک ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.

اضافه وزن: چاقی یا داشتن اضافه وزن احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد به خصوص اگر در دوران یائسگی باشید.

مصرف الکل: مصرف زیاد الکل ریسک ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد، هر چه بیشتر الکل مصرف کنید، این ریسک بیشتر می شود.

هورمون تراپی : استفاده طولانی مدت از داروهای هورمونی برای یائسگی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد.

سبک زندگی سالم :

داشتن یک سبک زندگی سالم برای مراقبت از سلامت عمومی بدن توصیه می شود و به طور خاص می‌تواند ریسک ابتلا به برخی سرطان ها از جمله سرطان سینه را کاهش دهد.

  • وزن خود را در محدوده سالم نگهدارید
  • فعالیت فیزیکی داشته باشید
  • میوه و سبزیجات را در وعده های غذایی خود بگنجانید
  • سیگار نکشید
  • مصرف الکل را محدود کنید
ماموگرافی سرطان پستان

معاینات پزشکی سرطان سینه

معاینات پزشکی توسط فرد متخصصی که برای تشخیص انواع ناهنجاری ها و علائم هشدار آموزش دیده شده، انجام می شود.  توصیه می شود برنامه چکاپ و معاینات سالانه توسط پزشک متخصص زنان را حتما جدی بگیرد و انجام دهید. علاوه بر معاینه معمول لگن و تست پاپ اسمیر، از پزشک بخواهید معاینه سینه را هم برایتان انجام دهد. این معاینات فرصت مناسبی است تا هر گونه سوال یا نگرانی در مورد سلامت سینه را با پزشک متخصص در میان بگذارید.

ماموگرافی 

در مراحل اولیه، سرطان سینه معمولاً علائمی ایجاد نمی کند.  بنیاد ملی سرطان سینه (National Breast Cancer Foundation) توصیه می کند زنان 40 ساله و بالاتر، هر ساله ماموگرافی انجام دهند. ماموگرافی تصویر اشعه ایکس از سینه است که یک روش ایمن برای تشخیص تومورهای سرطانی و سایر بیماری های غیرطبیعی سینه به حساب می­آید. احتمال مرگ ناشی از سرطان سینه در زنانی که از این طریق غربالگری می شوند نسبت به زنانی که ماموگرافی ندارند، کمتر است.

چرا به ماموگرافی نیاز داریم؟

 ماموگرافی می تواند سرطان یا سایر مشکلات را قبل از بزرگ و قابل لمس شدن توده، تشخیص دهد و روشی موثر برای یافتن سرطان سینه در مراحل اولیه می باشد که موفقیت آمیزترین زمان درمان است. همچنین میتواند ناهنجاری های دیگه سینه را بررسی و در صورت نیاز به آزمایشات بعدی ارجاع دهد.

از چه زمانی ماموگرافی را شروع کنیم؟

  • زنان بعد از سن 40 سالگی هر سال باید برنامه ماموگرافی خود را انجام دهند.
  • زنانی زیر سن 40 سال اگر ریسک فاکتورهایی برای سرطان سینه داشته باشند، باید با پزشک خود درباره لزوم انجام ماموگرافی مشورت کنید.

فراموش نکنید که حتی زنانی که هیچ علائم یا ریسک فاکتوری نداشتند هم باید به صورت منظم برنامه ماموگرافی داشته باشند.

روش های تشخیص سرطان سينه

ماموگرافی سرطان سینه

روش های تشخیص سرطان سینه چندین آزمایش مختلف است، از جمله ماموگرافی، سونوگرافی، MRI  و بیوپسی

  • ماموگرافی :

قبلا درباره ماموگرافی و لزوم آن توضیح دادیم، در انجا بیشتر منظور ماموگرافی غربالگری بود، که برای تشخیص تغییرات پستان در قبل از ایجاد علائم بالینی انجام می شود.

ماموگرافی تشخیصی نوعی از ماموگرافی است که برای بررسی تغییرات مشکوک، مثل توده جدید و ظاهر غیر معمول پوستی، ضخیم شدن و ترشح از نوک سینه و درد سینه استفاده میشود که تمرکز آن روی نقاط خاصی از سینه خواهد بود. همچنین ممکن است برای ارزیابی توده های یافت شده در ماموگرافی غربالگری نیاز باشد ماموگرافی تشخیصی انجام شود.

  • التراسوند : سونوگرافی سینه

هنگامی که از طریق خودآزمایی سینه یا از طریق ماموگرافی غربالگری ، توده ای مشکوک در سینه مشاهده شود، ممکن است پزشک درخواست سونوگرافی بافت سینه را داشته باشد. این اسکن از امواج فراصوت برای ایجاد تصویر استفاده میکند. در زنان جوان ترکه بافت پستان متراکم تر است امکان مشاهده توده با سونوگرافی بیشتر است و همچنین این نوع تصویر نوع توده را هم میتوند مشخص کند، اینکه این توده یک توده جامد، کیست پر از مایع یا ترکیبی است این دو است.

بهترین زمان برای معاینه و سونوگرافی پستان بعد از اتمام قاعدگی است چرا که در این دوران تورم سینه از بین میرود و توده ها به راحتی قابل تشخیص هستند.

  • MRI :

در طول معاینات تشخیصی، به دست آوردن انواع تصاویر و زاویا بسیار مفید است، ممکن است پزشک با توجه به علایم و سوابق پزشکی شما و خانواده اتان، درخواست MRI  داشته باشد.  

در طول این نوع تصویر برداری آهنربای قدرتمند متصل به کامپیوتر، انرژی مغناطیسی و امواج رادیویی (و نه اشعه) را ازطریق بافت پستان منتقل می کند. با اسکن بافت، تصاویر دقیقی از سینه ایجاد می کند. این تصاویر به تیم پزشکی کمک میکند تا بافت طبیعی و بیمار را از هم تشخیص دهند.

  • نمونه برداری یا بیوپسی

آزمایشی که در آن مایعات یا بافت ها از سینه به کمک سوزن های مخصوص برداشته می شود تا به فهمیدن وجود یا عدم وجود سرطان کمک کند.

 

روش های درمانی سرطان سینه

به صورت کلی 5 نوع درمان وجود دارد که بسته به نوع و مرحله سرطان سینه یک یا ترکیبی از چند روش ممکن است برای بیمار انتخاب شود.

  •  جراحی
  •  شیمی درمانی
  •  رادیوتراپی
  • هورمون تراپی
  • تارگت تراپی یا درمان هدفمند

پس از درمان

بعد از درمان سرطان سینه به چکاپ منظم نیاز خواهید داشت، این چکاپ ها کمک میکند که هرگونه تغییر در بدنتان فورا شناسایی شده و در صورت نیاز درمان شود.

در معاینات بعد از درمان، پزشک بازگشت سرطان سینه را چک میکند همچنین این معاینات میتواند مشکلات سلامتی که به دنبال درمان سرطان به وجود آمده اند را شناسایی کند.

چکاپ ها معمولا شامل معاینه گردن، زیر بغل، قفسه سینه و اطراف پستان می شود. پزشک ممکن است با توجه به سوابق بیماری و نوع درمان ماموگرافی یا روش های تشخیصی دیگر را در شرایط مختلف درخواست کند.

منبع

5 دیدگاه در “سرطان سینه: تشخیص، علائم و درمان

  1. اذرگون گفت:

    فیلمی قبلا در ماهواره دیدم که متاسفانه خوب نبود ولی کنجکاو بو دم نگاه کردم ، دیگه بعدش ، اون شبکه ، شبکه فارسی وان رو نگاه نکردم پیشنهاد می کنم شما هم نگاه نکنید ، چون داخل اینجور فیلمها خیانت وتجاوز زیاده ، به هر حال وارد ذهن شده ، فیلم ویکتوریا ، داخلش خانمی بود که سرطان پستان داشت ، بازم می گم بهتره کمتر فیلمهای شبکه ماهواره ای رو نگاه کنید بازیگران شاید وارد ذهن شده باشند

  2. فریده جعفری گفت:

    اموزش خانوم ها واقعا خیلی ضعیفه، اکثرا نمیدونن که باید بعد سن ۴۰ سالگی معاینه دوساله منظم ماموگرافی داشته باشن…

  3. یوسف گفت:

    ظرطان سظینه برای اقایون کمتر شایع هست اما شدتش در صورت درگیری خیلی بیشتراز خانم ها میتونه باشه، باید این اموزش ها به اقایون هم داده میشد که متاسفانه نداریم….

  4. یوسف گفت:

    اگه بدونید در هر هفته چند نفر مریض کنسر برست پیدا میشه تو هر مرکز، این معاینات رو واقعا جدی میگرفتین!

  5. Mona گفت:

    فکر می کنم آیتم هوای پاک و تنفس هم عامل مهمی در اکسیژن رسانی به همه سلولهای بدن و رمز سلامتی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *